Tots ho hem viscut: aquell plàtan que es torna marró de cop, les maduixes que comencen a perdre fermesa o aquell préssec oblidat al fons del fruiter. Però abans de llençar res… pareu un moment!
La fruita madura pot ser una gran aliada a la cuina: més dolça, més fàcil de manipular i perfecta per crear receptes saboroses, saludables i sostenibles.
Avui a Biosca et compartim algunes idees per aprofitar la fruita madura i reduir el malbaratament alimentari… mentre omplim la cuina de bon gust!
🍌 Plàtan massa madur? Fes-ne pancakes!
Ingredients:
-
1 plàtan molt madur
-
1 ou
-
2 cullerades de farina o civada
-
Canella (opcional)
Preparació:
Tritura el plàtan amb l’ou i afegeix la farina. Cou petites porcions en una paella antiadherent. Ràpid, deliciós i ideal per esmorzar!
🍓 Maduixes “pochades”? Fes-ne melmelada exprés
Com?
Posa-les a foc lent amb una mica de suc de llimona i mel o sucre morè. Deixa-ho reduir i guarda-ho a la nevera.
Ideal per iogurts, torrades o per acompanyar formatge fresc.
🍑 Préssecs, peres o prunes? Fes-ne compota
Talla la fruita a trossos, afegeix una mica d’aigua i cuina-la fins que quedi tendra.
Pots deixar-la amb trossos o triturar-la. També serveix per omplir pastissos, afegir a pancakes o menjar amb cullera!
🥤 Batuts improvisats
Amb fruita madura pots fer batuts nutritius en un moment:
-
Plàtan + iogurt + canyella
-
Maduixa + llet vegetal + llavors de chia
-
Meló + menta + aigua fresca
Truca a la nevera, combina el que tinguis i crea sabors nous!
🍰 Fruita al forn amb canyella
Una alternativa a les postres dolces. Talla la fruita, afegeix canyella i una mica de mel o oli de coco, i posa-ho al forn uns minuts.
Queda tendre, caramel·litzada i boníssima!
🌍 I per als més petits?
– Fes polos de fruita triturada amb una mica de iogurt
– Barreja la fruita madura amb flocs de civada i fes-ne galetes
– Congela la fruita a trossos per fer granissats