Espàrrecs verds: la verdura estrella de la primavera

Els espàrrecs verds són un dels tresors de la primavera. De març a maig és el seu moment ideal, quan són més tendres, saborosos i plens de nutrients. Tot i això, sovint són un d’aquells aliments que generen recels entre els més petits.

A Biosca ens agrada donar oportunitats als sabors que costen una mica més. I avui volem compartir amb vosaltres per què els espàrrecs valen molt la pena… i com podem fer que agradin també a la canalla!


Propietats i beneficis dels espàrrecs verds

A part de ser baixos en calories i rics en fibra i vitamines, els espàrrecs tenen molts més beneficis:

  • Ajuda a la digestió: rics en fibra, ajuden a regular el trànsit intestinal.

  • Antioxidants naturals: contenen glutació, que ajuda a protegir les cèl·lules del cos.
  • Contenen vitamines A, C, E i K, importants pel sistema immunitari, la salut ocular i la pell.

  • Afavoreixen la concentració i l’energia: pel seu contingut en vitamines del grup B.
  • Són una bona font de folats, essencials per al creixement i el desenvolupament.

  • Són antiinflamatoris naturals: útils per mantenir l’equilibri intern del cos.
  • Tenen efecte diürètic i depuratiu, ideals per eliminar toxines.

  • Aporten ferro i potassi, minerals essencials pel sistema nerviós i el bon funcionament dels músculs.
  • Baixos en calories, però alts en sabor!


🍽️ Com els podem cuinar a casa?

  • Truites de verdures amb espàrrecs tallats fins.

  • Saltejats de primavera, combinats amb pastanaga i pèsols.

  • Crema d’espàrrecs, suau i amb un toc dolç, que agrada molt més del que sembla.

  • I a vegades, en petites quantitats, dins de quiches o arrossos de temporada.

El secret? Tallar-los ben petits, cuinar-los poc perquè mantinguin textura i introduir-los de manera divertida i progressiva.


👨‍🍳 Idea de recepta fàcil per fer en família

Espàrrecs al forn amb formatge i ou

  • Espàrrecs verds frescos

  • Un grapat de formatge ratllat suau

  • 1 ou

  • Oli d’oliva i un polsim de sal

Preparació:

  1. Preescalfa el forn a 180º.

  2. Col·loca els espàrrecs en una safata, afegeix l’ou batut i el formatge.

  3. Gratina uns 15 minuts fins que estigui daurat.
    Resultat? Un plat senzill, nutritiu i amb molt de color.


Com introduir-los amb èxit als més petits?

  • Ofereix-los en petites quantitats, dins de plats coneguts.

  • Dóna exemple: si tu els menges amb gust, ells s’hi fixaran.

  • No forcis ni insisteixis massa: la repetició i la paciència funcionen millor.

  • Fes-los participar! Poden tallar-los (amb tisores de cuina) o preparar la safata per al forn.


Els espàrrecs no són només una verdura “de grans”: amb una mica d’imaginació i ganes, poden convertir-se en un plat habitual a casa i al menjador. Aprofitem el mes de maig per redescobrir-los amb ulls nous… i gana!