Els espàrrecs verds són un dels tresors de la primavera. De març a maig és el seu moment ideal, quan són més tendres, saborosos i plens de nutrients. Tot i això, sovint són un d’aquells aliments que generen recels entre els més petits.
A Biosca ens agrada donar oportunitats als sabors que costen una mica més. I avui volem compartir amb vosaltres per què els espàrrecs valen molt la pena… i com podem fer que agradin també a la canalla!
Propietats i beneficis dels espàrrecs verds
A part de ser baixos en calories i rics en fibra i vitamines, els espàrrecs tenen molts més beneficis:
-
Ajuda a la digestió: rics en fibra, ajuden a regular el trànsit intestinal.
- Antioxidants naturals: contenen glutació, que ajuda a protegir les cèl·lules del cos.
-
Contenen vitamines A, C, E i K, importants pel sistema immunitari, la salut ocular i la pell.
- Afavoreixen la concentració i l’energia: pel seu contingut en vitamines del grup B.
-
Són una bona font de folats, essencials per al creixement i el desenvolupament.
- Són antiinflamatoris naturals: útils per mantenir l’equilibri intern del cos.
-
Tenen efecte diürètic i depuratiu, ideals per eliminar toxines.
- Aporten ferro i potassi, minerals essencials pel sistema nerviós i el bon funcionament dels músculs.
-
Baixos en calories, però alts en sabor!
🍽️ Com els podem cuinar a casa?
-
Truites de verdures amb espàrrecs tallats fins.
-
Saltejats de primavera, combinats amb pastanaga i pèsols.
-
Crema d’espàrrecs, suau i amb un toc dolç, que agrada molt més del que sembla.
-
I a vegades, en petites quantitats, dins de quiches o arrossos de temporada.
El secret? Tallar-los ben petits, cuinar-los poc perquè mantinguin textura i introduir-los de manera divertida i progressiva.
👨🍳 Idea de recepta fàcil per fer en família
Espàrrecs al forn amb formatge i ou
-
Espàrrecs verds frescos
-
Un grapat de formatge ratllat suau
-
1 ou
-
Oli d’oliva i un polsim de sal
Preparació:
-
Preescalfa el forn a 180º.
-
Col·loca els espàrrecs en una safata, afegeix l’ou batut i el formatge.
-
Gratina uns 15 minuts fins que estigui daurat.
Resultat? Un plat senzill, nutritiu i amb molt de color.
Com introduir-los amb èxit als més petits?
-
Ofereix-los en petites quantitats, dins de plats coneguts.
-
Dóna exemple: si tu els menges amb gust, ells s’hi fixaran.
-
No forcis ni insisteixis massa: la repetició i la paciència funcionen millor.
-
Fes-los participar! Poden tallar-los (amb tisores de cuina) o preparar la safata per al forn.
Els espàrrecs no són només una verdura “de grans”: amb una mica d’imaginació i ganes, poden convertir-se en un plat habitual a casa i al menjador. Aprofitem el mes de maig per redescobrir-los amb ulls nous… i gana!