Cada 14 de juny se celebra el Dia Mundial del Donant de Sang, una jornada per reconèixer la generositat de totes aquelles persones que donen sang de manera voluntària i desinteressada. Gràcies a aquest gest solidari, es poden salvar vides en moments crítics com operacions, parts, accidents o tractaments mèdics complexos.
A Biosca, ens volem sumar a aquesta commemoració recordant que una bona alimentació també contribueix a una sang més sana i a una recuperació més ràpida després de donar. Alimentar bé és, també, cuidar la salut de tots.
Una gota pot salvar vides: l’alimentació també hi té molt a veure
Per què en parlem a Biosca?
A Biosca treballem cada dia per la salut i el benestar dels infants a través d’una alimentació equilibrada. Però la salut també es cuida amb gestos com donar sang. Volem aprofitar aquest dia per parlar-ne, sensibilitzar i posar en valor com l’alimentació juga un paper important en la regeneració de la sang i la recuperació després d’una donació.
Quins aliments afavoreixen una bona salut sanguínia?
Hi ha aliments que ajuden a tenir una sang forta i saludable, especialment si es vol ser donant:
-
Ferro: llegums, espinacs, llenties, carn magra
-
Vitamina C: fruites cítriques, pebrot, kiwi (ajuda a absorbir el ferro)
-
Àcid fòlic: verdures de fulla verda, cereals integrals
-
Proteïnes: ous, peix, fruits secs
💡 Activitat amb els nens: feu una llista d’aliments “amics de la sang” i busqueu-los al menú del menjador. Podem fer un petit mural o joc col·laboratiu!
❤️ Petits gestos, grans impactes
Convidem a totes les famílies i membres de la comunitat educativa a considerar la donació de sang com una manera de cuidar els altres. A Catalunya, el Banc de Sang i Teixits organitza recollides constants i pots trobar punts de donació fàcilment.
Un repte saludable!
Aquesta setmana, proposem el repte de menjar almenys 5 aliments rics en ferro i vitamina C!