El mes de maig no només porta flors, també porta sabors! A les cuines escolars ho sabem molt bé: aquest mes és perfecte per jugar amb els ingredients, posar-hi un toc de color i aprofitar tot el que ens ofereix la temporada.
Sabies que… la majoria de fruites i verdures de maig tenen alts nivells de vitamina C i antioxidants? És com menjar-se un petit escut protector, però boníssim!
Fruites i verdures de maig: temporada, sabor i salut
Una de les millors decisions que podem prendre a la cuina és consumir productes de temporada. No només són més saborosos i sostenibles, sinó que també ens aporten just el que el nostre cos necessita en cada moment de l’any. Aquest maig, la natura ens ofereix una varietat espectacular de fruites i hortalisses. Aquí tens les més destacades, amb els seus beneficis i alguna curiositat que potser no sabies:
🍓 Maduixes
Beneficis: Alt contingut en vitamina C i antioxidants. Ajuden a reforçar el sistema immunitari i tenen efecte antiinflamatori.
Curiositat: Són una de les fruites amb més capacitat antioxidant per gram.
Consell: Consumeix-les fresques, sense sucre afegit, o combina-les amb balsàmic i formatge per un entrant sorprenent.
🍒 Cireres
Beneficis: Font de melatonina natural, afavoreixen un descans de qualitat. També tenen efecte diürètic.
Curiositat: Com més fosques, més antocianines (potents antioxidants) contenen.
Consell: Prova-les en plats salats: contrasten molt bé amb formatges curats o carns blanques.
🥭 Mango
Beneficis: Ric en betacarotens i vitamina A, ideals per a la salut ocular i la pell.
Curiositat: Tot i el seu gust dolç, té un índex glucèmic mitjà i una bona aportació de fibra.
Consell: Funciona molt bé en vinagretes, bowls i marinats.
🍑 Albercocs i préssecs
Beneficis: Bones fonts de vitamina A, potassi i fibra. Afavoreixen la digestió i l’equilibri hídric.
Curiositat: Els albercocs madurs tenen més contingut en licopè que el tomàquet cru.
Consell: Afegits a un guisat de pollastre o a una amanida tèbia, aporten un toc dolç elegant.
🥬 Bledes i espinacs
Beneficis: Alt contingut en ferro no hemo i magnesi, útils per a la musculatura i la concentració.
Curiositat: Cuinar-les amb vitamina C (llimona, tomàquet…) millora l’absorció del ferro.
Consell: Ideals per fer saltats ràpids amb all i fruits secs.
🧅 Ceba tendra i porro
Beneficis: Prebiòtics naturals que afavoreixen la flora intestinal. També tenen propietats antibacterianes.
Curiositat: Les varietats tendres tenen una dolçor subtil que les fa perfectes per consumir en cru.
Consell: Utilitza-les en cremes fredes o com a base per a plats de cocció lenta.
🥒 Carbassó i tomàquet
Beneficis: Hidratants i baixos en calories, aporten vitamines A i C i tenen propietats digestives.
Curiositat: El tomàquet cuinat incrementa el licopè disponible (antioxidant clau). El carbassó conté més aigua que una ampolla petita (bñe, gairebé).
Consell: Gratinats, en espaguetis vegetals, o en salmorejos lleugers.
🌿 Menta i julivert
Beneficis: Refresquen, afavoreixen la digestió i tenen efecte antiinflamatori.
Curiositat: El julivert té més ferro per gram que molts vegetals de fulla verda.
Consell: No només decoren: afegeixen aroma, frescor i beneficis digestius als plats.