Cuina amb sabors de Maig

El mes de maig no només porta flors, també porta sabors! A les cuines escolars ho sabem molt bé: aquest mes és perfecte per jugar amb els ingredients, posar-hi un toc de color i aprofitar tot el que ens ofereix la temporada.

Sabies que… la majoria de fruites i verdures de maig tenen alts nivells de vitamina C i antioxidants? És com menjar-se un petit escut protector, però boníssim!

 

Fruites i verdures de maig: temporada, sabor i salut


Una de les millors decisions que podem prendre a la cuina és consumir productes de temporada. No només són més saborosos i sostenibles, sinó que també ens aporten just el que el nostre cos necessita en cada moment de l’any. Aquest maig, la natura ens ofereix una varietat espectacular de fruites i hortalisses. Aquí tens les més destacades, amb els seus beneficis i alguna curiositat que potser no sabies:

🍓 Maduixes

Beneficis: Alt contingut en vitamina C i antioxidants. Ajuden a reforçar el sistema immunitari i tenen efecte antiinflamatori.
Curiositat: Són una de les fruites amb més capacitat antioxidant per gram.
Consell: Consumeix-les fresques, sense sucre afegit, o combina-les amb balsàmic i formatge per un entrant sorprenent.

🍒 Cireres

Beneficis: Font de melatonina natural, afavoreixen un descans de qualitat. També tenen efecte diürètic.
Curiositat: Com més fosques, més antocianines (potents antioxidants) contenen.
Consell: Prova-les en plats salats: contrasten molt bé amb formatges curats o carns blanques.

🥭 Mango

Beneficis: Ric en betacarotens i vitamina A, ideals per a la salut ocular i la pell.
Curiositat: Tot i el seu gust dolç, té un índex glucèmic mitjà i una bona aportació de fibra.
Consell: Funciona molt bé en vinagretes, bowls i marinats.

🍑 Albercocs i préssecs

Beneficis: Bones fonts de vitamina A, potassi i fibra. Afavoreixen la digestió i l’equilibri hídric.
Curiositat: Els albercocs madurs tenen més contingut en licopè que el tomàquet cru.
Consell: Afegits a un guisat de pollastre o a una amanida tèbia, aporten un toc dolç elegant.

🥬 Bledes i espinacs

Beneficis: Alt contingut en ferro no hemo i magnesi, útils per a la musculatura i la concentració.
Curiositat: Cuinar-les amb vitamina C (llimona, tomàquet…) millora l’absorció del ferro.
Consell: Ideals per fer saltats ràpids amb all i fruits secs.

🧅 Ceba tendra i porro

Beneficis: Prebiòtics naturals que afavoreixen la flora intestinal. També tenen propietats antibacterianes.
Curiositat: Les varietats tendres tenen una dolçor subtil que les fa perfectes per consumir en cru.
Consell: Utilitza-les en cremes fredes o com a base per a plats de cocció lenta.

🥒 Carbassó i tomàquet

Beneficis: Hidratants i baixos en calories, aporten vitamines A i C i tenen propietats digestives.
Curiositat: El tomàquet cuinat incrementa el licopè disponible (antioxidant clau). El carbassó conté més aigua que una ampolla petita (bñe, gairebé).
Consell: Gratinats, en espaguetis vegetals, o en salmorejos lleugers.

🌿 Menta i julivert

Beneficis: Refresquen, afavoreixen la digestió i tenen efecte antiinflamatori.
Curiositat: El julivert té més ferro per gram que molts vegetals de fulla verda. 
Consell: No només decoren: afegeixen aroma, frescor i beneficis digestius als plats.

Plats de Maig. Aquest maig, anima’t a incorporar fruita de temporada a les teves receptes, tant dolces com salades! Amanida de Cireres, Formatge de cabra i Poma verda. Amanida de Mango, Pollastre i Espinacs. Amanida de Canonges, Taronja i Alvocat. Broquetes de Pinya i Cherrys. Espaguetis de Carbassó amb Tomàquet i Meló. Arròs Integral amb Préssec i Pollastre. Recepta de Gaspatxo de Cireres i Tomàquet. Ingredients:
cireres, tomàquets, cogombre, pebrot verd, ceba, oli d’oliva, vinagre de poma, aigua, sal i pebre. Elaboració: triturar totes les verdures i cireres amb l’oli, vinagre i aigua. Servir ben fred.Aliments de temporada: Fruites: Maduixes, Cireres, Nespres, Albercocs, Préssecs, Cireres, Plàtans, Raïm. Verdures i hortalisses: Espàrrecs, Carbassó, Bledes, Enciam, Alls tendres, Porros, Pebrots, Cebes tendres, Tomàquets. Herbes fresques: Menta i Julivert.