El 22 d’abril se celebra el Dia Internacional de la Mare Terra, una data que ens recorda que el nostre planeta és casa nostra —i que entre tots i totes l’hem de cuidar.
A la nostra empresa de menjadors escolars sabem que una de les maneres més potents de protegir el planeta comença… al plat! L’alimentació té un paper clau en la salut de la Terra i en la nostra. Per això, avui volem compartir algunes idees i reflexions per fer un món més sostenible des de la cuina de casa i des dels hàbits del dia a dia.
Menjar que estima el planeta
Els aliments de proximitat, de temporada i ecològics no només són més frescos i saborosos, sinó que redueixen la petjada de carboni, eviten llargues cadenes de transport i respecten els cicles naturals de la terra.
A les escoles fomentem menús que tenen en compte aquest respecte per l’entorn. I a casa també podem aplicar-ho:
-
Comprar fruita i verdura de temporada.
-
Apostar per productes locals.
-
Donar protagonisme a les verdures, llegums i cereals.
-
Reduir el malbaratament alimentari: aprofitar les sobres, planificar els àpats i conservar bé els aliments.
Altres gestos que sumen molt
A més d’una alimentació responsable, hi ha petits gestos que les famílies podem incorporar fàcilment per cuidar el planeta:
-
Portar carmanyoles reutilitzables per a l’esmorzar o berenar dels nens i nenes.
-
Utilitzar cantimplores en lloc d’ampolles de plàstic d’un sol ús.
-
Reduir el consum de plàstic i reciclar correctament.
-
Apostar per la mobilitat sostenible sempre que sigui possible: anar a peu, en bicicleta o compartir cotxe.
-
Tenir cura de l’aigua i l’energia a casa.
Educar per estimar la Terra
Finalment, educar els infants en el respecte i l’amor per la natura és el millor regal que podem fer a les futures generacions. A l’escola i a casa, cada petit gest compta i cada conversa suma.
Perquè la Terra ens alimenta, ens dona vida i ens regala espais meravellosos per créixer i jugar. Cuida-la. Cuida’t. Cuida’ls.
Bon Dia de la Mare Terra a tothom!