Fruites i verdures d’octubre

L’octubre és un mes de plena tardor: les temperatures baixen, la natura canvia de colors i també ho fa la nostra alimentació. És el moment d’incorporar fruites i verdures que reforcen el sistema immunitari, ens aporten energia i ens ajuden a adaptar-nos als dies més freds.

Aprofitar els productes de temporada significa menjar amb més sabor, més nutrients i més respecte pel planeta.

–   Les Fruites d’Octubre – 

ALVOCAT

🇪🇸 Aguacate · 🇬🇧 Avocado

  • Temporada: Inici de temporada

  • Conté: greixos saludables (omega-9), potassi, vitamines E i K

  • Beneficis: protegeix el cor, hidrata la pell, regula el colesterol i aporta sacietat.

Curiositat: cada alvocat triga entre 9 i 12 mesos a madurar a l’arbre, per això no hi ha collites contínues.


CAQUI

🇪🇸 Caqui · 🇬🇧 Persimmon

  • Temporada: Inici de temporada

  • Conté: betacarotè, vitamines A i C, fibra

  • Beneficis: reforça la vista, enforteix el sistema immunitari i protegeix la pell.

Curiositat: existeixen dues varietats principals: el caqui clàssic (astringent, s’ha de menjar ben madur) i el caqui Persimon® (dur i dolç, que es pot menjar com una poma).


CODONY

🇪🇸 Membrillo · 🇬🇧 Quince

  • Temporada: Plena temporada

  • Conté: fibra, vitamina C, antioxidants

  • Beneficis: ajuda a regular la digestió i reforça les defenses.

Curiositat: els grecs dedicaven el codony a Afrodita, deessa de l’amor, i per això encara avui es considera fruit de la passió i la fertilitat


 

KIWI

🇪🇸 Kiwi · 🇬🇧 Kiwi

  • Temporada: Plena temporada 

  • Conté: vitamina C, vitamina E, fibra, antioxidants

  • Beneficis: reforça el sistema immunitari, ajuda a regular la digestió i protegeix les cèl·lules de l’estrès oxidatiu.

Curiositat: inicialment es coneixia com a “grosella xinesa”.


MAGRANA

🇪🇸 Granada · 🇬🇧 Pomegranate

  • Temporada: Inici de temporada

  • Conté: antioxidants (polifenols), vitamines A i C, potassi

  • Beneficis: protegeix el cor, reforça el sistema immunitari i té efecte antiinflamatori.

Curiositat: la ciutat de Granada rep el seu nom d’aquest fruit, i fins i tot forma part del seu escut.


MANDARINA

🇪🇸 Mandarina · 🇬🇧 Mandarin / Tangerine

  • Temporada: Inici de temporada

  • Conté: vitamina C, fibra, àcid fòlic, potassi

  • Beneficis: reforça el sistema immunitari, ajuda a absorbir el ferro, afavoreix la digestió i hidrata.

Curiositat: el seu nom prové de les túniques taronja dels antics funcionaris xinesos (“mandarins”), que recordaven el seu color viu.


PERA

🇪🇸 Pera · 🇬🇧 Pear

  • Temporada: Final de temporada 

  • Conté: aigua, fibra, vitamina C

  • Beneficis: hidrata, regula la digestió i ajuda a controlar el pes.

Curiositat: a la Xina s’evita compartir una pera partida perquè la paraula “partir pera” sona igual que “separació” → es veu com a símbol de mala sort.


POMA

🇪🇸 Manzana · 🇬🇧 Apple

  • Temporada: Plena temporada 

  • Conté: fibra, vitamina C, flavonoides

  • Beneficis: regula la glucosa, afavoreix la digestió i ajuda a reduir el colesterol.

Curiositat: a la Grècia antiga es llançava una poma com a declaració d’amor; si la persona la recollia, acceptava l’oferta.


RAÏM

🇪🇸 Uva · 🇬🇧 Grape

  • Temporada: Plena temporada 

  • Conté: antioxidants (resveratrol), vitamines B i K

  • Beneficis: millora la circulació i té efecte antioxidant.

Curiositat: de raïm també se’n fa oli de pinyol de raïm, molt ric en antioxidants i usat en cosmètica.


XIRIMOIA

🇪🇸 Chirimoya · 🇬🇧 Cherimoya

  • Temporada: Inici de temporada

  • Conté: vitamina B6, vitamina C, potassi, fibra

  • Beneficis: regula la pressió arterial, millora la salut digestiva, enforteix el sistema nerviós i té efecte antioxidant.

Curiositat: era coneguda pels inques com la “fruita de la pinya de sucre” pel seu sabor dolç i cremós.

–   Les Verdures d’Octubre  –

BLEDA

🇪🇸 Acelga · 🇬🇧 Chard

  • Temporada: Inici de temporada

  • Conté: ferro, magnesi, fibra, vitamines A, C i K

  • Beneficis: reforça els ossos, ajuda a controlar la pressió arterial i té propietats depuratives.

Curiositat: a Catalunya s’ha fet servir tradicionalment en truites i farcells amb patata i cigrons.


ALL

🇪🇸 Ajo · 🇬🇧 Garlic

  • Temporada: Plena temporada 

  • Conté: compostos sulfurats (alicina), manganès, vitamina B6

  • Beneficis: antibacterià natural, reforça el sistema immunitari i millora la circulació.

Curiositat: a l’edat mitjana es penjava a les portes com a amulet contra els mals esperits i les malalties.


BRÒCOLI

🇪🇸 Brócoli · 🇬🇧 Broccoli

  • Temporada: Inici de temporada

  • Conté: vitamina C, vitamina K, àcid fòlic, fibra, sulforafà (antioxidant)

  • Beneficis: reforça el sistema immunitari, protegeix els ossos, ajuda a desintoxicar l’organisme i té propietats anticancerígenes.

Curiositat: el bròcoli és en realitat una flor immadura; si no es collís a temps, produiria petites flors grogues.


CARBASSA

🇪🇸 Calabaza · 🇬🇧 Pumpkin

  • Temporada: Inici de temporada

  • Conté: betacarotè, vitamines A i C, fibra

  • Beneficis: enforteix les defenses, protegeix la vista i regula la digestió.

Curiositat: les llavors de carbassa, torrades, són una font important de proteïnes i minerals.


CEBA

🇪🇸 Cebolla · 🇬🇧 Onion

  • Temporada: Plena temporada 

  • Conté: compostos sulfurats, quercetina, fibra

  • Beneficis: depura l’organisme, redueix la inflamació i reforça les defenses.

Curiositat: les cebes vermelles tenen més antioxidants que les blanques o grogues.


ENDÍVIA

🇪🇸 Endibia · 🇬🇧 Endive

  • Temporada: Inici de temporada

  • Conté: fibra, vitamines A i K, àcid fòlic

  • Beneficis: estimula la digestió, regula el colesterol i té efecte depuratiu.

Curiositat: els seus fulls amargs estimulen la gana i per això sovint es menja com a entrant.


ESPINAC

🇪🇸 Espinaca · 🇬🇧 Spinach

  • Temporada: Inici de temporada

  • Conté: ferro, àcid fòlic, vitamines A i C

  • Beneficis: reforça la sang, protegeix la vista i enforteix el sistema immunitari.

Curiositat: a l’edat mitjana es feien servir les fulles d’espinac com a pigment verd per manuscrits.


NAP

🇪🇸 Nabo · 🇬🇧 Turnip

  • Temporada: Inici de temporada

  • Conté: fibra, vitamina C, potassi

  • Beneficis: ajuda a controlar la pressió arterial, reforça les defenses i millora la digestió.

Curiositat: a l’Europa medieval es considerava un aliment “de pobres”, però avui és molt valorat en gastronomia de proximitat.


PORRO

🇪🇸 Puerro · 🇬🇧 Leek

  • Temporada: Plena temporada 

  • Conté: fibra, vitamina C, ferro, compostos sulfurats

  • Beneficis: afavoreix la digestió, redueix el colesterol i té propietats antibacterianes.

Curiositat: a les guerres medievals, els soldats gal·lesos duien porros al casc per identificar-se al camp de batalla.


COL

🇪🇸 Repollo · 🇬🇧 Cabbage

  • Temporada: Plena temporada 

  • Conté: vitamina C, vitamina K, fibra, antioxidants

  • Beneficis: reforça les defenses, millora la digestió i té efecte antiinflamatori.

Curiositat: a l’antiga Roma es menjava col abans de beure vi, perquè es creia que prevenia la ressaca.


REMOLATXA

🇪🇸 Remolacha · 🇬🇧 Beetroot

  • Temporada: Final de temporada 

  • Conté: ferro, folats, nitrats naturals, antioxidants

  • Beneficis: millora la circulació, augmenta l’energia i desintoxica el fetge.

Curiositat: a Mesopotàmia només es menjava la part verda, fins que els romans van començar a consumir-ne l’arrel.


PASTANAGA

🇪🇸 Zanahoria · 🇬🇧 Carrot

  • Temporada: Plena temporada 

  • Conté: betacarotè, vitamina A, antioxidants

  • Beneficis: protegeix la vista, reforça la pell i ajuda a la regeneració cel·lular.

Curiositat: les pastanagues liles, grogues i blanques estan tornant a cultivar-se per recuperar varietats antigues.


MONIATO

🇪🇸 Boniato / Batata · 🇬🇧 Sweet potato

  • Temporada: Inici de temporada

  • Conté: hidrats de carboni complexos, fibra, betacarotè, vitamines A i C

  • Beneficis: aporta energia saludable, reforça la vista i millora la salut intestinal.

Curiositat: és un dels protagonistes de la Castanyada a Catalunya, juntament amb les castanyes i els panellets.


COLIFLOR

🇪🇸 Coliflor · 🇬🇧 Cauliflower

  • Temporada: Inici de temporada

  • Conté: vitamina C, vitamina K, àcid fòlic, fibra

  • Beneficis: ajuda a depurar l’organisme, protegeix el cor i té efecte antioxidant.

Curiositat: el seu nom ve del llatí caulis (tija) i flos (flor), és a dir, “flor de tija”.


CASTANYA (és un fruit sec!)

🇪🇸 Castaña · 🇬🇧 Chestnut

  • Temporada: Inici de temporada

  • Conté: hidrats de carboni complexos, fibra, potassi, magnesi

  • Beneficis: aporta energia lenta, afavoreix la digestió i enforteix els ossos.

Curiositat: són les protagonistes de la Castanyada, la festa popular de tardor a Catalunya.