Fruites i verdures de setembre

El setembre marca la tornada a l’escola i el final de l’estiu, però també ens porta una gran varietat de fruites i verdures de temporada que ens ajuden a cuidar-nos i a adaptar-nos al canvi d’estació. Aprofitar els productes locals ens garanteix millor sabor, més nutrients i un consum més sostenible.

Aquest mes, la natura ens regala aliments que reforcen les defenses, hidraten i ens preparen per a la tardor.

–   Les Fruites de Setembre – 

ALVOCAT

🇪🇸 Aguacate · 🇬🇧 Avocado

  • Temporada: Inici de temporada (setembre – abril, sobretot d’Andalusia i Canàries)

  • Conté: greixos saludables (omega-9), potassi, vitamines E i K

  • Beneficis: protegeix el cor, hidrata la pell, regula el colesterol i aporta sacietat.

Curiositat: L’alvocat és conegut com “l’or verd” a Mèxic i a altres països productors, perquè és molt nutritiu i valorat.


CAQUI

🇪🇸 Caqui · 🇬🇧 Persimmon

  • Temporada: Inici de temporada (setembre – desembre)

  • Conté: betacarotè, vitamines A i C, fibra, potassi

  • Beneficis: reforça la vista, millora el trànsit intestinal, enforteix el sistema immunitari i té propietats antioxidants.

Curiositat: originari de la Xina, és conegut com el “fruit de la calma” per les seves propietats relaxants.


CODONY

🇪🇸 Membrillo · 🇬🇧 Quince

  • Temporada: Inici de temporada (setembre – novembre)

  • Conté: fibra, vitamina C, antioxidants

  • Beneficis: ajuda a regular la digestió, reforça les defenses i protegeix contra radicals lliures.

Curiositat: a diferència d’altres fruites, el codony gairebé sempre es consumeix cuinat (en melmelades o dolç de codony).


FIGA

🇪🇸 Higo · 🇬🇧 Fig

  • Temporada: Final de temporada (juliol – setembre)

  • Conté: fibra, calci, ferro, vitamina B6

  • Beneficis: regula el trànsit intestinal, aporta energia i reforça els ossos.

Curiositat: la figa és, en realitat, una infructescència plena de flors internes.


KIWI

🇪🇸 Kiwi · 🇬🇧 Kiwi

  • Temporada: Inici de temporada (setembre – març)

  • Conté: vitamina C, vitamina E, fibra, antioxidants

  • Beneficis: reforça el sistema immunitari, ajuda a regular la digestió i protegeix les cèl·lules de l’estrès oxidatiu.

Curiositat: originari de la Xina, inicialment es coneixia com a “grosella xinesa”. A Nova Zelanda se li va donar el nom de kiwi, com l’ocell nacional.


MANGO

🇪🇸 Mango · 🇬🇧 Mango

  • Temporada: Inici de temporada (setembre – novembre, sobretot Andalusia i Canàries)

  • Conté: vitamina A, vitamina C, antioxidants, fibra

  • Beneficis: reforça les defenses, millora la digestió, protegeix la pell i té efectes antioxidants.

Curiositat: conegut com la “fruita del somriure” a l’Índia, on és símbol d’amor i prosperitat.


PERA

🇪🇸 Pera · 🇬🇧 Pear

  • Temporada: Plena temporada (agost – novembre)

  • Conté: aigua, fibra, vitamina C

  • Beneficis: hidrata, regula la digestió i ajuda a controlar el pes.

Curiositat: els perers poden viure més de 50 anys donant fruit.


PLÀTAN

🇪🇸 Plátano · 🇬🇧 Banana

  • Temporada: Plena temporada (es produeix tot l’any a Canàries, però setembre és moment fort de collita)

  • Conté: potassi, magnesi, fibra, vitamines B6 i C

  • Beneficis: aporta energia ràpida, prevé rampes musculars, regula la pressió arterial i afavoreix la salut digestiva.

Curiositat: és un dels fruits més consumits al món i creix en grans raïms anomenats “mànegues”.


POMA

🇪🇸 Manzana · 🇬🇧 Apple

  • Temporada: Inici de temporada (setembre – març)

  • Conté: fibra, vitamina C, flavonoides

  • Beneficis: regula la glucosa, afavoreix la salut digestiva i ajuda a reduir el colesterol.

Curiositat: hi ha més de 7.500 varietats de pomes arreu del món.


PRUNA

🇪🇸 Ciruela · 🇬🇧 Plum

  • Temporada: Final de temporada (juny – setembre)

  • Conté: fibra, potassi, antioxidants

  • Beneficis: millora el trànsit intestinal i té efecte diürètic.

Curiositat: a la Xina, les prunes simbolitzen longevitat.


RAÏM

🇪🇸 Uva · 🇬🇧 Grape

  • Temporada: Plena temporada (agost – octubre)

  • Conté: antioxidants (resveratrol), vitamines B i K

  • Beneficis: millora la circulació, protegeix el cor, té efecte antioxidant i ajuda a combatre l’estrès oxidatiu.

Curiositat: el raïm és el símbol de la verema i de l’arribada de la tardor.


TOMÀQUET

🇪🇸 Tomate · 🇬🇧 Tomato

  • Temporada: Final de temporada (juny – setembre)

  • Conté: licopè, vitamina C, potassi

  • Beneficis: protegeix el cor, reforça el sistema immunitari i cuida la pell.

Curiositat: és botànicament una fruita, tot i que la cuina l’usa com a verdura.

 

 

–   Les Verdures d’Agost  –

BLEDA

🇪🇸 Acelga · 🇬🇧 Chard

  • Temporada: Inici de temporada (setembre – maig)

  • Conté: ferro, magnesi, fibra, vitamines A, C i K

  • Beneficis: reforça els ossos, ajuda a controlar la pressió arterial i té propietats depuratives.

Curiositat: a l’antiga Grècia era molt valorada i usada tant en cuina com en medicina.


ALL

🇪🇸 Ajo · 🇬🇧 Garlic

  • Temporada: Plena temporada (tot l’any, però recol·lecció d’estiu a tardor)

  • Conté: compostos sulfurats (alicina), manganès, vitamina B6

  • Beneficis: antibacterià natural, reforça el sistema immunitari i millora la circulació.

Curiositat: ja es consumia a l’antic Egipte pels constructors de les piràmides com a aliment energètic i protector.


ALBERGÍNIA

🇪🇸 Berenjena · 🇬🇧 Eggplant

  • Temporada: Final de temporada (juny – setembre)

  • Conté: antioxidants (nasunina), fibra, potassi, magnesi

  • Beneficis: ajuda a eliminar toxines, millora la funció hepàtica i redueix el colesterol.

Curiositat: durant l’edat mitjana es considerava tòxica a Europa, per ser de la família de les solanàcies.


CARBASSÓ

🇪🇸 Calabacín · 🇬🇧 Zucchini

  • Temporada: Final de temporada (maig – setembre)

  • Conté: vitamina C, flavonoides, fibra

  • Beneficis: regula la digestió, sacia i té efecte antioxidant.

Curiositat: és un dels aliments més fàcils de digerir, apte fins i tot per a nadons.


CARBASSA

🇪🇸 Calabaza · 🇬🇧 Pumpkin

  • Temporada: Inici de temporada (setembre – març)

  • Conté: betacarotè, vitamines A i C, fibra

  • Beneficis: enforteix les defenses, protegeix la vista i regula la digestió.

Curiositat: va ser domesticada fa més de 7.000 anys a Mèxic i és la protagonista de festes com Halloween.


CEBA

🇪🇸 Cebolla · 🇬🇧 Onion

  • Temporada: Plena temporada (tot l’any, amb recollida forta a finals d’estiu i tardor)

  • Conté: compostos sulfurats, quercetina, fibra

  • Beneficis: depura l’organisme, redueix la inflamació i reforça les defenses.

Curiositat: es cultivava ja fa més de 5.000 anys a Egipte i tenia valor simbòlic com a aliment d’eternitat.


ENDÍVIA

🇪🇸 Endibia · 🇬🇧 Endive

  • Temporada: Inici de temporada (setembre – abril)

  • Conté: fibra, vitamines A i K, àcid fòlic

  • Beneficis: estimula la digestió, regula el colesterol i té efecte depuratiu.

Curiositat: es va descobrir per accident al segle XIX a Bèlgica quan unes arrels d’escarola van brotar en un lloc fosc.


ESPINAC

🇪🇸 Espinaca · 🇬🇧 Spinach

  • Temporada: Inici de temporada (setembre – abril)

  • Conté: ferro, àcid fòlic, vitamines A i C

  • Beneficis: reforça la sang, protegeix la vista i enforteix el sistema immunitari.

Curiositat: es va popularitzar com a font de ferro gràcies al personatge Popeye, tot i que el contingut no és tan alt com es creia.


MONGETA VERDA

🇪🇸 Judía verde · 🇬🇧 Green Bean

  • Temporada: Final de temporada (juny – setembre)

  • Conté: fibra, vitamina C, vitamina K, àcid fòlic

  • Beneficis: afavoreix el trànsit intestinal, regula la glucosa i reforça el sistema immunitari.

Curiositat: per conservar nutrients i color, és millor cuinar-la poc temps o al vapor.


ENCIAM

🇪🇸 Lechuga · 🇬🇧 Lettuce

  • Temporada: Plena temporada (primavera – tardor)

  • Conté: vitamina A, K, àcid fòlic

  • Beneficis: aporta fibra amb poques calories, regula el trànsit intestinal i ajuda a relaxar-se.

Curiositat: existeixen més de 100 varietats d’enciam, amb textures i sabors molt diferents.


NAP

🇪🇸 Nabo · 🇬🇧 Turnip

  • Temporada: Inici de temporada (setembre – febrer)

  • Conté: fibra, vitamina C, potassi

  • Beneficis: ajuda a controlar la pressió arterial, reforça les defenses i millora la digestió.

Curiositat: en molts pobles d’Europa s’usaven naps buidats amb espelmes abans que les carabasses a Halloween.


COGOMBRE

🇪🇸 Pepino · 🇬🇧 Cucumber

  • Temporada: Final de temporada (juny – setembre)

  • Conté: aigua (96%), vitamina K, potassi

  • Beneficis: hidrata intensament, ajuda a eliminar toxines i refresca.

Curiositat: és una de les fruites amb més contingut d’aigua i molt baix en calories.


PEBROT

🇪🇸 Pimiento · 🇬🇧 Bell Pepper

  • Temporada: Final de temporada (juliol – setembre)

  • Conté: vitamina C, betacarotè, antioxidants

  • Beneficis: reforça el sistema immunitari, millora la visió i afavoreix la producció de col·lagen.

Curiositat: és originari d’Amèrica Central i del Sud i va arribar a Europa amb els colonitzadors espanyols.


PORRO

🇪🇸 Puerro · 🇬🇧 Leek

  • Temporada: Inici de temporada (setembre – març)

  • Conté: fibra, vitamina C, ferro, compostos sulfurats

  • Beneficis: afavoreix la digestió, redueix el colesterol i té propietats antibacterianes.

Curiositat: és símbol nacional de Gal·les i molt usat en medicina tradicional.


COL

🇪🇸 Repollo · 🇬🇧 Cabbage

  • Temporada: Inici de temporada (setembre – març)

  • Conté: vitamina C, vitamina K, fibra, antioxidants

  • Beneficis: reforça les defenses, millora la digestió i té efecte antiinflamatori.

Curiositat: forma part de la família de les crucíferes, molt estudiades per les seves propietats anticancerígenes.


REMOLATXA

🇪🇸 Remolacha · 🇬🇧 Beetroot

  • Temporada: Plena temporada (juny – octubre)

  • Conté: ferro, folats, nitrats naturals, antioxidants

  • Beneficis: millora la circulació, augmenta l’energia i desintoxica el fetge.

Curiositat: a Mesopotàmia només es menjava la part verda, fins que els romans van començar a consumir-ne l’arrel.


PASTANAGA

🇪🇸 Zanahoria · 🇬🇧 Carrot

  • Temporada: Plena temporada (tot l’any, amb força a l’estiu i tardor)

  • Conté: betacarotè, vitamina A, antioxidants

  • Beneficis: protegeix la vista, reforça la pell i ajuda a la regeneració cel·lular.

Curiositat: abans eren porpres, grogues o blanques; la varietat taronja es va popularitzar als Països Baixos al segle XVII.